Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Tijd en geld

Posted by Renée Merkestijn on Monday, January 22, 2024 Under: Spiritualiteit

Als je het puur werelds bekijkt, zijn tijd en geld middelen die we benutten voor bevrediging van onze behoeften: fysiek in leven blijven en de overige behoeften. Als je zegt ‘ik wil meer tijd of geld’, dan zeg je eigenlijk, ik heb meer middelen nodig om mijn fysieke en/of overige behoeften te bevredigen. Je ervaart een zeker gemis.

We vergeten vaak dat tijd en geld middelen zijn en geen doelen. En als je je doel niet kent, weet je niet wat je werkelijk nodig hebt. In deze maatschappij komen we in een spiraal terecht omdat tijd en geld doelen op zich zijn geworden. We besteden veel tijd aan werk om meer geld te krijgen, wat we aan spullen en diensten besteden, om daarmee tijd te besparen of de resterende tijd leuk te besteden. Dat kost echter geld en dan moet je langer of meer werken. De spanning tussen tijd en geld wordt almaar groter. Uiteindelijk kan je schulden krijgen, waardoor je eindeloos lang moet werken, of je behoeften drastisch moet inperken.

De belangrijkste vragen die je je moet stellen zijn:

  • Wat zijn mijn werkelijke doelen en behoeften?
  • Hoe groots of eenvoudig wil ik die maken?
  • Hoeveel tijd en geld wil ik aan die doelen en behoeften besteden?

We hebben fysieke behoeften als eten, drinken en beschutting. Die kan je groots maken (kaviaar eten, champagne drinken en een luxe villa) of eenvoudig (gezond eten en drinken en wonen in een eenvoudig huis). Wil je liever tijden werken en alles inkopen van je verdiende geld, of kies je ervoor meer tijd te besteden aan dingen zelf doen?

We hebben sociale behoeften en behoefte aan plezier. Welke zijn dit? Kies je voor grootse feesten en dure vakanties of focus je je op gezelligheid met mensen in de buurt? Hoeveel tijd of geld kost dit in verhouding?

We hebben geestelijke behoeften. Welke zijn dit? Wil je duizend boeken kopen en honderd cursussen volgen, of kan je hetzelfde geestelijke doel bereiken met minder tijd en geld?

De hamvraag is eigenlijk, waarvoor ben je naar jouw mening op de wereld, wat wil je bereiken? En als je dat weet, hoe kan jij je tijd en geld hiervoor zo handig mogelijk besteden?


In : Spiritualiteit 


Tags: geld  tijd  middelen  doel  balans  behoeften 
 
 

Make a free website with Yola