Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Tips voor het omgaan met stress.

Posted by Renée Merkestijn on Friday, October 5, 2012 Under: Stress en stresshantering

Omgaan met stress stap voor stap.

1. Herken de situaties die jou stress geven, benoem ze zo concreet mogelijk.
Hoe concreter je ze benoemt, hoe makkelijker je oplossingen kan vinden.

Niet ‘mijn relatie geeft me stress’, maar ‘Als mijn partner zijn sokken niet opruimt en moppert en klaagt over zijn werk, dan schiet ik in de stress.’

Niet ‘mijn bedrijf geeft me stress,’ maar ‘ koude acquisitie doen vind ik doodeng en geeft stress.’

Niet ‘ik ben ontslagen’ maar ‘Ik ben ontslagen en ben bang dat ik niet meer aan de bak kom omdat ik zo weinig diploma’s heb.’

2. Onderscheid welke situaties je echt kwijt kan en welke niet.
Er is een verschil tussen kwijt kunnen en kwijt willen/durven. Waar je tegenaan loopt als je dit gaat onderzoeken heeft te maken met zelfkennis, overtuigingen, angsten,  normen en waarden.

Ga je met tegenzin elke dag een kop koffie drinken bij een klagende buurvrouw? Moet dit en zo ja waarom?

Neem je de baan omdat je je vereerd voelt, terwijl deze niet bij je past. Moet dit en zo ja waarom?

Ga je samen met je vriendin naar een warm land, terwijl je de hitte fysiek niet aankan? Moet dit en zo ja waarom?

Als je kind ziek is en lastig, wil je dit kind zelf natuurlijk niet kwijt en kan je gaan kijken hoe je de situatie kan veranderen, zie 4.

3. Zeg nee tegen situaties die je echt kwijt kan.
Vaak stuit je bij deze stap op angsten. Vind je nee zeggen eng,  eerlijk zijn angstig, hoort iets op een bepaalde manier, lijd je gezichtsverlies?

Je kan je eeuwig klagende buurvrouw vertellen dat je niet meer komt. Wat houdt je tegen? Is dit het waard om die stress voor te blijven ondergaan?

Je kan nee zeggen tegen de baan die niet bij je past en ook nooit passend zal worden voor jou. Wat houdt je tegen? Is dit het waard om die stress voor te blijven ondergaan?

4. Verander de overige situaties. Doe iets aan de omstandigheden of aan jezelf.
Hier stuit je vaak op angsten en beperkende overtuigingen. Ben je bang te worden afgewezen, niet capabel genoeg te zijn, voor jezelf op te komen? Vind je dat je alles zelf moet doen of juist dat de ander het moet oplossen voor je?

Als je nieuwe baan niet helemaal past, praat met je werkgever over een andere taakinvulling, zorg voor een aanvullende opleiding, vraag om ondersteuning, alles waardoor het minder stressvol voor je wordt.

Als je koude acquisitie eng vindt, huur iemand in die het voor je doet, of ga op een training om hier beter mee om te gaan.

Je kan hulp vragen bij het verzorgen van je zieke kind, of zorgen dat je andere taken uitbesteedt zodat op die manier de stress minder wordt.

5. Ken je innerlijke stressfactoren.

Als je snel gestrest bent bijvoorbeeld als gevolg van hooggevoeligheid, faalangst, trauma of wat ook, zorg dan dat je hier mee om leert gaan. Volg een training in omgaan met hooggevoeligheid of het opbouwen van zelfvertrouwen. Ga in therapie om trauma's  te verwerken.

Ook zelfkennis is belangrijk. De ene mens is graag veel alleen, de ander is juist graag onder de mensen. Als de situatie afwijkt van jouw persoonlijke behoefte, raak je gestrest. Kijk waar je behoefte ligt en zorg dat je je leven erop aanpast. Pas je niet zomaar aan andermans behoeftes aan.

6. Ken de stressfactoren uit je omgeving.

In een drukke of veelbewogen periode is er meer stress dan normaal. Denk aan een nieuwe baan, ontslag, pensioen, ziekte, geboorte van een kind, verhuizing, scheiding, overlijden. Zorg dan extra goed voor jezelf en zoek waar nodig hulp! Neem je voorzorgsmaatregelen. Boek bijvoorbeeld alvast een weekeindje weg na een drukke verhuizing.

7. Zorg voor evenwicht in je leven tussen spanning en ontspanning.

Stress kan ontstaan als er teveel gebeurt, maar ook als er te weinig gebeurt voor je gevoel. Zorg voor een goede mix tussen uitdaging en rust. Dat is voor iedereen anders. Daarom wil ik eindigen met het belangrijkste punt om stress te voorkomen: Ken jezelf.  

8. Ondersteuning

Als je ondersteuning nodig hebt bij het hanteren van stress, kijk dan eens op mijn website www.reneemerkestijn.com. Omgaan met stress is een van mijn specialisaties. Of het nu gaat om stress door grote veranderingen, vanwege pijnlijke ervaringen, door negatieve overtuigingen, het simpelweg niet weten wat je wilt in je leven of omdat je misschien hooggevoelig bent.  Wees welkom om er samen met mij naar te kijken.


 

In : Stress en stresshantering 


Tags: stress hanteren  stress  overtuigingen  hsp  ontspanning  trauma  hooggevoeligheid  drukte  angst  faalangst  werk  ontslag  ziekte  overlijden  relaties 
 
 

Make a free website with Yola