Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Spiritueel: trots en schuld

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, December 5, 2021 Under: Spiritualiteit

We hebben ons als mens van onze spirituele connectie losgemaakt om ‘het allemaal zelf te doen’, het ego zoekt afscheiding van spirit, van hoger bewustzijn. We willen ons als een soort pubers losmaken van onze ouders. Dit losmaken geeft een gevoel van trots, soms gecombineerd met arrogantie. We weten het allemaal beter dan onze ouders. We luisteren niet naar ze, we voelen ons zelfs ver verheven boven ze. Die ouders zijn opeens degenen die ons in onze volwassen vrijheid zouden willen beknotten.

Diep in ons hart weten we dat die connectie met spirit niet verbroken kan worden. We weten diep in ons hart donders goed dat we trots en arrogant lopen te doen. Dat we zelfs best een beetje bang zijn van die nieuwe volwassen vrijheid. Die trotse houding geeft een schuldgevoel, welke we proberen te ontkennen, die oueders kunnen ons zogenaamd niets schelen. In die zin is schuld de tegenhanger van trots. Ook trots verbergen we, door te zeggen dat we vrij en autonoom willen zijn. Het ego, de puber, ziet niet in dat het hebben van een volwassen verbinding iets heel anders is dan afhankelijk zijn van de ander.

Als je het ego als trots en arrogant omschrijft, beschrijf je de buitenkant, de demonstratieve puber. Aan de binnenkant zit schuldgevoel, welke een onbewuste drijfveer vormt. Schuld werkt vaak zelfs als aanjager van trots en arrogantie. Andersom, trots en arrogantie versterken vaak weer ons onbewuste schuldgevoel. Zolang je die trots en schuld ontkent onder het mom van ‘ik wil onafhankelijk zijn van die ander’ maak je jezelf innerlijk afhankelijk van die ander. Autonomie bereik je niet door je als een puber ergens tegen af te zetten en verbinding te vermijden, maar om volwassen relaties aan te gaan met je ouders, met het spirituele.

Spiritueel gezien is het belangrijk dat je inziet, dat je binnen een volwassen spirituele verbinding volkomen vrij en onafhankelijk bent. De angst voor beknotting is een puberale reactie waarin je jouw autonomie denkt te moeten bevechten met trots en arrogantie, waarmee je voortdurend de tegenhanger schuld zal ervaren. Dus vraag jezelf af, hoe kan ik een volwassen verbinding met het spirituele ervaren? Hoe zou dit eruit zien? Hoe kan ik dit tot stand brengen?

 

 


In : Spiritualiteit 


Tags: trots  schuld  arrogantie  ego  spirit  volwassen  puberaal 
 
 

Make a free website with Yola