Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Uitersten

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, August 4, 2022 Under: Maatschappij

Uitersten

Mensen zijn geneigd eenzijdig te reageren met ‘alleen maar meer’ of ‘alleen maar minder’. Als de uiterste grens wordt bereikt, keert het helemaal om. Totdat daarvan de uiterste grens wordt bereikt en het opnieuw omkeert. Het gaat maar heen en weer, in plaats van dat het midden gekozen wordt.

Dat zie je met bijvoorbeeld landbouwbeleid. We hadden het arm, dus moesten alleen maar meer grote boeren bedrijven, komen. Nu bereiken we de grens van de groei en keert het om. Alleen zo drastisch dat alles alleen nog maar minder moet, totdat we uiteindelijk niets meer overhouden. Dan kan je verzekerd zijn, dat we weer als een gek gaan uitbreiden. Dan bouwen we opnieuw op wat we eerst vernietigd hadden..

Zelfde met waterbeleid. We waren zo bang te verdrinken, dat we het hele land hebben ingericht op water afvoeren. En nu valt het land droog. De kans is dat het helemaal omgekeerd wordt. Dat we alle systemen vernietigen en alles weer zoveel mogelijk onder laten lopen. Totdat we daar weer een grens bereiken en het dan weer helemaal omkeren.

Hetzelfde met centraliseren en decentraliseren en autoritair en democratisch in het bedrijfsleven en in de politiek. Eerst moet alles gecentraliseerd en autoritair en topdown worden. Dan loop je tegen de nadelen op en moet het precies andersom, gedecentraliseerd en democratisch en bottomup. Totdat we daar tegen problemen aanlopen en het omdraait.

We zitten nu in de fase meer en meer centraliseren, autoritair en topdown regeren en we gaan daar nu de nadelen van ervaren. We zitten in de fase dat we de top van onze groei hebben bereikt en de nadelen ervaren. In de fase waarin we alle water beperkt hebben en de nadelen ervaren. 

Het gevaar is dat we steeds weer in uitersten blijven denken, het moet allemaal meer, of het moet allemaal minder. Beter is te bedenken waar nu eigenlijk precies het midden ligt voor ons. Dan lopen we ook niet steeds opnieuw tegen dezelfde problemen op.


In : Maatschappij 


Tags: uitersten  midden  centraal  decentraal  groei  krimp  water 
 
 

Make a free website with Yola