Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Uniformiteit

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, November 17, 2022 Under: Maatschappij

Uniformiteit


Het woord uniformiteit bevat het woord uniform. Een uniform draag je als je je identificeert met een bepaalde groep met een bepaalde visie en die wilt uitdragen. Dit kom je bij pubers (mode) tegen, bij sektes (bepaalde kleding), bij openbare functies als politie of leger (uniformen). Het betekent dat jouw individuele handelen sterk wordt bepaald door de afspraken die binnen die groep gelden.

Uniformiteit heeft pluspunten, je hebt afspraken en je weet waar je aan toe bent met elkaar.  Maar als alles te uniform wordt, leidt dit tot verlies van individualiteit, verlies van persoonlijke inbreng, tot gebrek aan kritische inbreng.

Wie bepaalt wat het juiste is voor de groep? Bij pubers wordt vaak gespiegeld, wat de anderen dragen, draag jij ook, wat anderen doen, doe jij ook. De bron is tegenwoordig vaak het internet met influencers. Bij sektes en openbare functies is er sprake van een bepaalde leiding, die leiding bepaalt wat er moet gebeuren en de rest volgt. Plus de rest spiegelt zich daar weer aan. 

Wat mij zorgen baart is dat wereldleiders zich nu in afgesproken kleding als een groep presenteren. Deze wereldleiders lijken samen een bepaalde groepsidentiteit te hebben aangenomen. De ene dag droegen ze allemaal mao-shirts, de volgende dag allemaal witte shirts, dan weer (zie foto) allemaal felgekleurde shirts.

Vragen zijn daarbij. Wie bepaalt en coördineert dit? Welke afspraken hebben die mensen, die landen, wie heeft daarvoor gekozen? Hoe individueel en onafhankelijk gedragen deze wereldleiders zich nog?

 

 


In : Maatschappij 


Tags: wereldleiders  uniformiteit  kleding  onafhankelijk 
 
 

Make a free website with Yola