Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Verharding en dwangtaal

Posted by Renée Merkestijn on Friday, August 12, 2022 Under: Maatschappij
Wat zit er psychologisch gezien achter de verharding in de maatschappelijke discussies?

Momenteel is alles maatschappelijk aan het verharden, wordt steeds meer ‘dwangtaal’ gebruikt, zelfs gewoon op televisie en in de krant. Ik las een column waarin boeren werden weggezet als terrorist in drie verschillende taalvarianten. Op televisie gebruikte een minister de dwangwoorden weigeren, zwichten, stoppen, terroriseren, intimideren, illegale acties. In plaats van gewoon te zeggen dat je een bepaalde mening hebt en erover wilt praten, wordt dwangtaal gebezigd en wordt er zelfs gedreigd en gescholden. Dan zeg je in wezen, ik wil mijn gelijk hebben.

Mensen die dwangtaal gebruiken, stappen psychologisch gezien in de positie van de ‘kritische ouder’ en roepen  daarmee in andere mensen de posities van ‘aangepast kind’ of ‘rebels kind’ op. Je hebt te maken met een ongelijkwaardige relatie, waarbij de ene de ander als mindere ziet en probeert te overheersen. Het wordt door die ander ervaren als een ‘boze papa’  Het risico is dat die ander als een kind gaat reageren. Het  aangepaste kind wordt bang en past zich aan papa aan en doet dingen die hij niet wilt. Het rebelse kind gaat tegen papa in en wordt ook boos, dan gaat papa nog harder tekeer. Beiden komen in een stressreactie, met angsten en boosheden. Dit komt dus nooit goed.

Een ongelijkwaardige relatie waarin genoemde ouder-kind posities overheersen, de 'volwassen positie' verloren gaat,  leidt nooit tot werkelijke oplossingen en leidt altijd tot meer en meer stress en strijd. In elk ‘debat’ is het van belang dat je bij jezelf nagaat of je wilt dwingen of je gedwongen voelt. In dat geval zit je in een ouder-kind verhouding en niet in een volwassen relatie. Dan voelt de ene zich beter dan de ander. Pas als je daar uit kunt stappen, is volwassen overleg mogelijk.

In : Maatschappij 


Tags: verharding  debat  dwangtaal  schelden  dreigen  psychologie 
 
 

Make a free website with Yola