Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Vervelende mensen

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, October 11, 2022 Under: Relaties en communicatie

Vanuit het ego bezien is er van alles mis met mensen. Dat dient hij te corrigeren en dat is in zijn ogen een goede daad. Het ego gaat uit van zijn eigen normen, zo hoort het, zo moet het en niet anders. Die gedachtegang vertaalt zich in directe vorm in bemoeizucht of dominantie, de indirecte vorm is roddelen, steken onder water, passieve agressie. Kortom, hij gaat ‘vervelend’ doen tegen andere mensen, al vindt hij zelf dat hij er goed aan doet.

Iemand die continu vertelt wat je wel of niet moet doen, met allerlei ongevraagde adviezen komt, gelooft dat hij de foute wereld via jou moet corrigeren. Een wereldverbeteraar in het klein. Het gevaar is, dat je je slecht gaat voelen en heftig op die persoon reageert. Dan komt je eigen ego op en wilt die bemoeizuchtige ander corrigeren. Of je gaat je slecht voelen over jezelf en reageert verdedigend. Je wordt boos of angstig door die persoon.

Hetzelfde gebeurt met dominantie. Een dominant iemand wilt alles regelen volgens zijn eigen normen, om in eigen ogen de wereld te verbeteren. Hij moet de foute persoon controleren. Ook hier kan je in reactie op dat gedrag boos of angstig reageren. Dan stap je als je niet uitkijkt zelf in het ego.

Er zijn ook indirecte vormen van deze egoïsche gedachtewereld. Roddelen is iemand fout verklaren, maar dat gebeurt niet in iemands gezicht. Het heeft soms kwalijke gevolgen, zeker als mensen in het door het ego verzonnen verhaal over de ander meegaan. Als je het slachtoffer ervan bent, is dit goed voelbaar en kan boosheid en angst in je oproepen.

Steken onder water en passieve agressie zijn manieren om je stiekem te ondermijnen. Het is vaak goed voelbaar, maar soms lastig precies te duiden. Die ander denkt vanuit het ego jou hints te geven om jouw gedrag aan te passen aan zijn normen, jou te verbeteren of aan te vallen omdat je in zijn ogen slecht bent. En als je iemand zou aanspreken erop, ontkent hij het vaak, doet dan heel verbaasd of verklaart je voor gek.

Als je zo door mensen benaderd wordt, besef dan dat het niet met jou te maken, maar met het algemene wereldbeeld van die persoon. Hij of zijn vindt de wereld slecht en daarmee jou dus ook. Hij komt in zijn ogen altijd overal foute mensen tegen en is daardoor flink gefrustreerd geraakt. Hij leeft in een pijnlijk universum door zijn eigen manier van denken. Als iemand door het ego wordt overheerst, leeft hij in voortdurende angst en boosheid en gelooft dat de wereld slecht is. Het is een geestelijke gevangenis waar die persoon in leeft.  

Kijk uit dat je niet meegaat erin, ofwel zelf in het ego stapt met al zijn angsten en oordelen. Veroordeel niet jezelf, maar evenmin die ander. Leer manieren om er rustig onder te blijven en conflicten te vermijden. Het is echter niet met manieren op te lossen, als je onbewust gelooft dat je een slecht mens zou zijn , want ze projecteren meestal hun wereldbeeld op jou.  Mensen kunnen je alleen raken, als ze een onbewuste negatieve gedachte over jezelf formuleren.  Blijf in je kracht staan, blijf geloven in jezelf. Want als je dat kan, kan je rustiger reageren. En andersom, let op dat je ditzelfde gedrag niet naar anderen vertoont, onderzoek dan waarom je zo'n pijnlijk wereldbeeld hebt dat je dit doet.


In : Relaties en communicatie 


Tags: bemoeizucht  dominantie  roddelen  steken onder water  passieve agressie  ego  angst  oordeel  conflict 
 
 

Make a free website with Yola