Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Vijandsbeeld

Posted by Renée Merkestijn on Monday, March 28, 2022 Under: Maatschappij

Vijandsbeelden worden gecreëerd. Door mensen slecht te verklaren, bijvoorbeeld door te roddelen over iemand. Collectief door een bepaalde groep mensen slecht te verklaren, bijvoorbeeld de Marokkanen, ongevaccineerden of de Russen.

We zijn geneigd bewust of onbewust in dit vijandsbeeld te geloven en ernaar te leven. We zullen die gecreëerde vijanden mijden of aanvallen. Veel mensen nemen het collectieve vijandbeeld over en sluiten groepen als Marokkanen, ongevaccineerden en Russen uit of vallen ze zelfs aan.

Zelfs als we twijfelen aan het vijandsbeeld, neigen we in het uitsluiten of aanvallen te volharden. Vaak omdat we bang zijn anders zelf als vijand te worden gezien. Daarom conformeren we ons aan degenen die het vijandsbeeld promoten en volgen hun instructies. 

We hebben een dubbele moraal. We laten medemensen met alles meedoen, behalve als die medemens is aangemerkt als de vijand. Dan zeggen we, jij mag niet meedoen, want men zegt dat jij niet mee mag doen. Ik kan niet anders, dat is nu de regel en ik wil geen conflict. De meeste mensen doen braaf wat men van bovenaf oplegt, men veroordeelt de mensen die men zegt te moeten veroordelen. Ze houden zo het vijandsbeeld in stand.

De enige uitweg is geen enkel vijandsbeeld van andere mensen als het jouwe te accepteren. Degenen die het vijandsbeeld creëren hebben daar belang bij. Persoonlijk en collectief omdat jij die promoters meer geeft dan de zogenaamde vijand, meer macht, geld, aandacht. 

 Hun grootste wapen is jou te doen geloven in een vijand en in je gedrag te laten conformeren aan hun vijandsbeeld. Dan ga jij namens hen de strijd aan met iemand met wie je zelf geen strijd hebt. Je laat je voor andermans karretje spannen.

Zoek altijd het achterliggende belang. Waarom willen mensen dat jij de ander als een vijand ziet?

 

 

 


In : Maatschappij 


Tags: vijandsbeeld  verdeel en heers  volgzaamheid 
 
 

Make a free website with Yola