Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Voedsel overschot en tekort

Posted by Renée Merkestijn on Saturday, July 9, 2022 Under: Maatschappij

Voedsel overschot en tekort

Elk land probeerde van oorsprong genoeg voedsel voor de eigen mensen te produceren. De overschotten werden gebruikt om te ruilen tegen producten die ze zelf niet konden produceren, ofwel de voedseloverschotten van andere landen.  

Nederland kan geen sinaasappels verbouwen, dus importeert sinaasappels uit Spanje die daarvan een overschot heeft. Nederland exporteert zijn vleesoverschot aan landen die weinig vlees hebben. Het is een ruilsysteem. Als de prijsstellingen eerlijk zijn, is er sprake van een eerlijke ruil en wordt de overvloed met elkaar gedeeld.

Waar gaat het dan mis?

Ten eerste proberen landen een zo hoog mogelijke prijs voor het exportproduct te krijgen en een zo laag mogelijke prijs te bieden voor het importproduct. De hebzucht slaat toe. Dit betekent dat de overvloed van het ene land toeneemt en van andere landen afneemt. Zo onstaan rijke en arme landen.

Ten tweede stoppen landen soms met de eigen voedselproductie, omdat importeren goedkoper is dan zelf produceren. Landen maken zichzelf voor de basis-voedselvoorziening onnodig afhankelijk van andere landen.

Als derde, wat hier nauw mee samenhangt, is dat landen gaan specialiseren. Ze produceren alleen voedsel dat veel oplevert, maar stoppen met andere producten, ook uit hebzucht, het brengt meer op.

De gevolgen hebben we gezien de laatste jaren. We hebben in Nederland een tekort aan graan, omdat we dat niet meer zelf produceerden, ons afhankelijk maakten. Een andere vorm van afhankelijkheid is marktprijzen. Als de opbrengsten van jouw exportproduct dalen, heb je minder geld om voedsel te importeren. Dit leidt tot schaarste.

Het probleem is niet zozeer het globalisme in de zin van het ruilen van overschotten met elkaar. Het probleem is dat we door onze hebzucht onze basis hebben verzwakt. De basis is nog steeds, zoveel mogelijk ons eigen voedsel produceren en overschotten op een eerlijke manier met elkaar delen, zodat niemand tekort komt.

 

 

 


In : Maatschappij 


Tags: voedsel  tekort  schaarste  overschot  overvloed  hebzucht 
 
 

Make a free website with Yola