Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Voedselschaarste

Posted by Renée Merkestijn on Tuesday, April 26, 2022 Under: Maatschappij

Voedselschaarste


Door alle problemen in de wereld, zal de voedselproductie afnemen. Er komen geen meststoffen meer uit Rusland, dus er zal minder voedsel verbouwd kunnen worden. De Oekraïne heeft minder graan gezaaid, terwijl dit land de graanschuur van Europa was. Nederland is sterk afhankelijk van importeren van voeding, al beseffen we dit vaak niet.

Door corona en oorlog zijn transportlijnen verstoord, of het vervoer houdt door de maatregelen of de hoge kosten helemaal op. Door maatregelen die we tegen Rusland nemen, wordt Nederland net zo goed getroffen. We leven in een wereld die gebaseerd is op globalisering, alles en iedereen is afhankelijk van elkaar geworden. Nederland al helemaal, die heeft zich sterk gespecialiseerd op exportproducten die veel geld opleveren en is minder gericht geweest op productie van voeding voor eigen mensen. Daarnaast is productie duurder door de hoge energieprijzen, veel bedrijven kunnen het niet meer opbrengen.

Door bovenstaande en het al jaren aanzetten van de geldpers (in wezen hetzelfde als leven van je creditcard) hebben we te maken met een torenhoge inflatie. Evenveel en volgens de toenmalige berekeningen zelfs meer dan in de crisis van de jaren 30 van de vorige eeuw. Dit betekent bij 15-20% inflatie, dat jouw 100 euro over 3 of 4 jaar nog maar 50 euro waard is. Het eten dat erl al is, is haast niet te betalen en je hebt er simpelweg minder geld voor.

Dus hoe ga je daar dan mee om?

Op korte termijn kan je voeding inslaan, maar dat is meestal niet voldoende om jaren van te leven. Wat je wel kunt doen is voedsel verbouwen in eigen tuin of in een eigen of gezamenlijke moestuin. Je kunt kippen of konijnen houden, zelf of samen met anderen. Zo kan je via eieren of via de slacht aan proteïnen komen. Steun ook lokale boeren en voedselbedrijven, zodat er lokaal veel voeding beschikbaar blijft.

Ook is het handig je spaargeld te investeren in zaken die van blijvende waarde zijn. Denk aan goud of zilver of materiële zaken, zoals een stukje grond. Denk zeker ook aan zonnepanelen of alternatieve verwarming zoals een petroleumkachel. Want de energieprijzen gaan razendsnel omhoog en de energievoorziening is verstoord geraakt. Dus probeer te zorgen voor diversiteit in je energievoorziening voor warmte, koken, licht. Denk aan aanschaf van spullen die je voor voeding kunt ruilen, of leer vaardigheden aan die andere mensen in tijden van schaarste goed kunnen gebruiken.

Wacht er niet te lang mee, hoe langer je wacht, hoe minder je geld waard is. Dan heb je minder te besteden, zelfs al heb je nog steeds hetzelfde briefje van 100 in je handen.

Veel mensen zullen dit wellicht als doemdenken zien. Laten we hopen dat ze gelijk hebben, dat alles weer goed komt op korte termijn. Maar het is in mijn ogen beter voorbereid te zijn. Want de geschiedenis laat  dit soort ups en downs steeds  opnieuw zien, goede en slechte tijden. Alleen zijn we in het westen niet meer zo op slechte tijden ingesteld, we hebben het jaren goed gehad.

 

 

 

 


In : Maatschappij 


Tags: voedsel  schaarste  moestuin  waarde  goud  zilver  verwarming 
 
 

Make a free website with Yola