Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Vrije wil

Posted by Renée Merkestijn on Thursday, December 9, 2021 Under: Spiritualiteit

Vrije wil kent zowel een spirituele als een maatschappelijke kant. Spiritueel gezien ben je vrij je hart en innerlijke wijsheid te volgen en daar kan niemand je van afbrengen. Je bent vrij de bijdrage op aarde die je wilde zijn, vrij om jouw pad te volgen. Maatschappelijk is deze vrije wil gewaarborgd in mensenrechten en grondrechten, politiek en medisch in keuzevrijheid. Het is het belangrijkste principe achter mens zijn.

Het is maatschappelijk gezien soms lastig de vrije wil van jezelf en anderen te volgen en van elkaar te respecteren. In crisis en bij groepsdruk ontaardt de vrije wil van de een, soms in het manipuleren of dwingen van de vrije wil van de ander. Omdat het ego eigenbelang verkiest en bang is gedwarsboomd te worden, ziet hij anderen als de vijand die bedwongen moet worden.

Vrije wil betekent dat sommigen voor eigenbelang zullen kiezen en andere mensen hun wil zullen opleggen. Realiseer je echter altijd: je hebt nog steeds jouw vrije wil om bij dwang of bij manipulatie ja of nee te zeggen. Niemand kan je jouw vrije wil ontnemen, men kan je hooguit verleiden of een tijdje dwarsbomen. Je moet hiervoor wel precies weten wat je wilt en dient daar achter te staan.

De principes van vrije wil leren we meestal met vallen en opstaan. Vanuit de opvoeding zijn we gewend te doen wat anderen voorschrijven, of te proberen anderen iets voor te schrijven. Door onze angsten zijn we gewend om onze vrije wil los te laten of vanuit controle te proberen anderen tot iets te bewegen. Dit is de egoïsche wilsuitoefening.

Spiritueel gezien is de wereldwijde crisis een spoedcursus vrije wil. Op dieper niveau behelst dit een keuze tussen wilsuitoefening vanuit spirit of vanuit ego. Vrije wil betekent dat je kiest tussen egoïsch denken gebaseerd op angst en controle en spiritueel denken gebaseerd op liefde en wijsheid. Dit denken zal zich ook maatschappelijk vertalen.

Het ego zal angst en de controle blijven gebruiken en de nare gevolgen daarvan maatschappelijk ervaren, wat een belangrijke levensles is.

Spirit zal liefde en wijsheid gebruiken en de positieve gevolgen daarvan maatschappelijk ervaren, wat een belangrijke levensles is.

 

 


In : Spiritualiteit 


Tags: vrije wil  ego  spirit  maatschappelijk  spiritueel  wilsuitoefening  dwang  manipulatie 
 
 

Make a free website with Yola