Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Vrijheid van meningsuiting

Posted by Renée Merkestijn on Friday, July 5, 2024 Under: Maatschappij

Vrijheid van meningsuiting

 

Vrijheid van meningsuiting wordt in de maatschappij tegenwoordig vaak beperkt met als argument dat bepaalde uitingen beledigend voor anderen zijn, of zouden kunnen zijn, dus met moraal en bijbehorende emotie.

Als je voortdurend rekening houdt met mogelijke morele en emotionele reacties van anderen, ben je jezelf aan het censureren en weet niemand meer wat je werkelijk vindt.

Je hoeft je mening natuurlijk niet op een bewust botte manier te uiten en te pas en te onpas te verkondigen om discussie uit te lokken. Maar je bent altijd vrij om te zeggen wat je denkt als een situatie daarom vraagt.

Je mag best zeggen dat je iets maar helemaal niets vindt. Dat is je mening. Als die ander daar anders over denkt, kan hij of zij dat ook zeggen. Dat is zijn/haar mening. Je hoeft het ook niet eens te worden, ‘agree to disagree’ is altijd mogelijk.

De morele en emotionele discussies over woorden laten zien dat mensen niet meer bereid zijn andere meningen te accepteren en vrijheid van meningsuiting te willen beperken vanuit moreel emotionele gronden. Dat is een verlies van een groot goed.


In : Maatschappij 


Tags: vrijheid van meningsuiting  moraal  emotie  beperking 
 
 

Make a free website with Yola