Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Wat zeggen gevoelens?

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, August 27, 2023 Under: happiness

Mensen zijn uitgerust met een innerlijk kompas; gevoelens. Eigenlijk is het eenvoudig, doe de dingen waar je je langdurig blij en gelukkig bij voelt. En in lastige situaties, volg  altijd je liefdevolle gevoelens in plaats van je negatieve gevoelens ej je emotionele reacties. Wat valkuilen bij het volgen van je innerlijke kompas zijn:.

We verwarren gevoelens met verlangens. Het gaat er niet om tijdelijk fysieke en materiële verlangens vervullen, want dan volgt na een high altijd weer een low. Als je dat bemerkt, weet je dat je meer je verlangens dan je gevoelens volgt. Dan zoek je vaak een uiterlijke manier om je innerlijk beter te voelen.

We verwarren gevoelens met emoties. Emoties zijn reacties op prikkels, hebben een sterk lichamelijke basis. Gevoelens komen vanuit wie je werkelijk bent. Emoties zijn acuut, heftig, maar snel voorbijgaand. Gevoelens blijven, ondanks de eventuele emoties die komen en gaan.

We verwarren natuurlijke gevoelens met aangeleerde gevoelens. Je gevoelens tonen je overtuigingen over jezelf, de anderen en de wereld. We zijn van nature liefdevolle, creatieve, open en nieuwsgierige wezens, maar leren dit af via een maatschappelijk aangeleerd negatief overtuigingenstelsel. Dit soort negatieve gevoelens horen niet bij je werkelijke aard.

We zien de bron van gevoelens als iets buiten ons, maar we zijn zelf de bron. Als een situatie in je leven onprettig is, verander dan eerst de onderliggende overtuigingen, anders verandert het niet of slechts tijdelijk. Een situatie verandert pas als er een innerlijke verandering aan vooraf gaat.

We verwarren oorzaak en gevolg. Bij nare gevoelens geven we een persoon of situatie de schuld. Schuld en angst zijn aangeleerd en geven en versterken je nare gevoelens. Het is niet de ander of de situatie die je iets aandoet, je doet jezelf iets aan met je angst en oordeel. Het laat alleen zien waar jouw aangeleerde overtuigingen zitten, dus in jezelf.

Je gevoel volgen, je innerlijke kompas volgen is daarom niet altijd makkelijk. Maar als je deze valkuilen herkent, kan je de kompasverstoringen geleidelijk wegnemen en steeds beter je gevoel, je innerlijk kompas, volgen.


In : happiness 


Tags: gevoelens  aangeleerd  natuurlijk  innerlijk kompas  ware aard 
 
 

Make a free website with Yola