Spiritualiteit, HSP en Lenormand

Praktische levenskunst op het gebied van rust en zingeving

Posted by Renée Merkestijn on Sunday, June 23, 2013 Under: Stress en stresshantering
Wat me opvalt is dat mensen niet goed weten hoe lichaam en geest werken als het om rust en zingeving gaat. Door dat gebrek aan kennis schieten ze uiteindelijk in de stress en ontbreekt het hen aan een gevoel van plezier en zingeving. Eenmaal op zo’n dood punt, weten ze niet hoe uit deze impasse te komen. Praktische levenskunst wordt helaas weinig onderwezen.

Stressreactie en rust vinden
Een eerste mechanisme op het gebied van rust en zingeving is de stressreactie. Als we ons bedreigd voelen, reageert ons lichaam meteen met stresshormonen die  ons lichaam op scherp zetten. Bedreiging ervaar je niet alleen als je fysieke bestaan gevaar loopt, maar ook als jij je sociaal, in je identiteit of manier van denken onveilig voelt, of bij een innerlijk besef dat je het leven niet aankan. In deze maatschappij komt het bedreigd voelen veelvuldig voor, stressreacties dus ook.

Acute stress in je lichaam raak je kwijt door te ontladen. Daar zijn veel manieren voor en ik help mensen hun eigen EHBO-kit te vinden en gebruiken. Daarnaast kan je stress voorkomen door anders om te gaan met je lichaam en je geest,  in voeding en beweging, in je manier van denken, in het omgaan met emoties, in je sociale contacten en communicatie, in het evenwicht tussen je rationele en intuïtieve kant. Het ontbreekt vaak aan praktische handvatten,  die wel te leren zijn. Zo creëer je meer rust in je leven.

Linker- en rechterhersenhelft en zingeving
Een tweede mechanisme op het gebied van rust en zingeving is de werking van onze hersenen. Om een vervuld leven te leiden dien je beide hersenhelften te gebruiken en wel precies voor dat waar ze goed in zijn. Door de nadruk in de Westerse maatschappij op de linkerhersenhelft (ratio),  gebruiken we de vermogens van de rechterhersenhelft (intuïtie, creativiteit) soms te weinig. De linkerhersenhelft werkt graag met dat wat er al is, met als risico dat je in kringetjes ronddraait.

 Je kan de rechterhersenhelft gebruiken om je levensdoel te vinden en creatieve oplossingen te bedenken voor levensvraagstukken. De linkerhersenhelft kan vervolgens de stappen er naar toe bepalen. Ik reik je handvatten aan om de samenwerking van de hersenhelften te verbeteren. Je staat zo dichter bij wat je werkelijk wilt (rechterhersenhelft) en weet hoe je dit stap voor stap kan verwezenlijken (linkerhersenhelft).

Wil je meer weten, kijk dan eens rond op mijn website en in mijn blogs op www.reneemerkestijn.com.

In : Stress en stresshantering 


Tags: stress  rust  zingeving  linkerhersenhelft  rechterhersenhelft  intuïtie  stressreactie  vechten  vluchten  levensdoel  levensvraagstukken  ratio  hersenen 
 
 

Make a free website with Yola