Recencies Retraites HSP Praktijk Renée Merkestijn

Hieronder de ervaringen van deelnemers aan de individuele retraites bij Renée Merkestijn in Eext. Per oktober 2019 zijn er geen retraites meer in de boerderij in Eext, maar ik kom naar uw vakantiestek toe.Er zijn aparte webpagina's voor ervaringen met healing en reading, HSP cursussen en coachingstrajecten.

Retraite M.V. van 7-11 augustus 2018

Terugkijkend op de 5-daagse retraite ben ik Renée heel dankbaar voor alle aandacht en toewijding, voor de rust en de opgedane kennis en inzichten. Ik heb er veel van geleerd. Het heeft het vuurtje in mij weer aangewakkerd en weet op welke wijze het beste door te gaan. Het waren intense, verhelderende en transformerende dagen. Ik had mezelf geen mooier cadeau kunnen geven. M.V.

Retraite G.R. van 17-19 augustus 2018

De 2-daagse retraite heeft mij afstand en inzicht gebracht, rust en uitzicht. Renée is een harde werker die mij met zorgzaamheid en betrokkenheid heeft begeleid. Voor mij werkte het goed om dilemma’s te kunnen visualiseren en specifiek te werken aan dat wat voor mij belangrijk was. De katten waren van toegevoegde waarde op allerlei momenten. In de tuin, aan tafel en tijdens de meditaties. Het was een reis met voor mij onbekende aspecten als healing en reading. Maar verrassend en goed. G.R.

Retraite A.J. van 10-12 augustus 2018

De retraite bij Renée heeft mij veel gebracht. In een weekend één op één heb ik enorm veel geleerd. Ik ben zo veel wijzer geworden. Een rustige omgeving, theorie afgewisseld met meditatie, gesprekken, wat yoga, healings, heerlijk eten en coaching maken dat je heel geconcentreerd bezig kunt zijn met een positieve verandering van jezelf. Ik ben Renée heel dankbaar daarvoor. A.J.

Retraite M.V. van 23 tot en met 28 maart 2018

Wat ben ik je dankbaar voor het inzicht dat je me hebt gegeven. Op weg naar de retraite had ik een bepaalde hoop wat de retraite me zou geven maar ik had nooit verwacht dat dit ook werkelijkheid zou worden. Wat een mooie dagen waren het met de diverse afwisselingen van meditatie, theorie, wandelingen, oefeningen, diepgaande gesprekken en de bijzondere healings. En dit met een mooie portie humor en een traan. Dank je wel Renée voor deze bijzondere dagen. Ik kan deze retraite aan iedereen aanbevelen, het heeft mijn leven weer kleur gegeven ❤. M.V.  

Retraite C.W. van 8-12-2017 tot en met 10-12-2017

Zin had ik er niet echt in, maar ik was er wel aan toe. Na een (2e) burn-out in 2010 was ik nog steeds niet helemaal hersteld en kampte met klachten waar niemand echt een antwoord op had. Diverse therapieën en natuurgeneeskundige behandelingen (de reguliere geneeskunde wist zich geen raad) had ik al geprobeerd. Misschien was ik toch wel HSP? Ik herkende mezelf gedeeltelijk in de beschrijvingen, maar vond het concept vaag.  Nerveus en iets te laat kwam ik aan en werd hartelijk ontvangen. Het voelde alsof wij elkaar al kenden.

Niet vaag was Renée en haar aanpak. De retraite was zeer gestructureerd en afgestemd op mijn persoonlijke behoeften en vragen. Ook pittig in het mentale gedeelte, veel informatie, maar met de nodige rustmomenten en vooral lichamelijke beweging, meditaties, oefeningen en healings, waar ik altijd naar uitkeek. Afwisseling is belangrijk, heb ik geleerd. 

Ik heb anders naar mezelf leren kijken en een draaiboek gekregen, waarmee ik nu zelf aan de slag kan. Gelukkig heb ik nog terugkomdagen en daar verheug ik me op. Renée is professioneel, toegewijd, persoonlijk en heeft humor. En: koken kan ze ook! C.W. 

Retraite R.R. van 28-4-2017 tot en met 30-4-2017

"Er moest iets veranderen, dat wist ik. Alleen ik wist maar niet hoe. Bij 'toeval'  kwam ik op de site van Renée terecht. Alles in mij zei dat ik daar moest zijn. Dat voelde zo sterk! Dus, ondanks allerlei bezwaren vanuit mijn hoofd, volgde ik mijn gevoel.  Het was een intens maar heerlijk weekend! Dit was precies wat ik nodig had om de veranderingen in mijn leven in gang te zetten. Achteraf blijkt het echt het keerpunt te zijn geweest waar ik naar op zoek was. Daar ben ik erg dankbaar voor!"

Retraite M.K. van 19-12-2015 tot en met 23-12-2015

Een bijzondere ervaring: Na een aantal keren de website te hebben bekeken heb ik contact met Renée gezocht. Wat mij aansprak was haar professionaliteit, positiviteit en enthousiasme. Ik bevond me op een kruispunt in mijn leven en besloot een vijfdaagse retraite te gaan doen. De retraite was in de eerste instantie gericht op onthaasting en ontspanning. Renée heeft verschillende middelen en methodes gebruikt die voor mij allemaal nieuw waren. Het hele programma heb ik doorlopen, van meditatie, wandelen in de natuur tot mandala's tekenen. De meeste voldoening gaven mij de healing(s) iets waar ik echt naar uitkeek. Je krijgt een praktisch en helder stappenplan inclusief beschrijving van alle besproken onderwerpen waar je thuis mee verder kan. Renée, bedankt voor je wijsheid, humor en toewijding tijdens de retraite.

Retraite JvdV van 26-07-2015 tot en met 30-07-2015

De retraite bij Renée was geweldig! Ik had niet eens zin om er weer weg te gaan, zo had ik het naar mijn zin. Voordat ik naar Eext vertrok, was ik zenuwachtig, bang voor wat er zou kunnen gaan gebeuren. Ik was niet alleen zenuwachtig voor de oefeningen en meditaties wat ik nog nooit had gedaan, maar ook bang voor mijn eigen reacties. Hoe ik zou reageren als ik weer mijn rugzak zou open doen, het gevoel dat ik minstens in janken zou gaan uitbarsten…..

Twee jaar ‘reguliere’ had mij veel theorie geleerd, ik snapte alles. Maar ik kon op één of andere manier niet de overvloed van gevoelens die dagelijks voor mijn lichaam gierde, aan de kennis relateren. Bij Renée vielen ineens een heleboel zaken op zijn plaats, daalde een en ander in, ik snapte en voelde het ineens. Hoe het kwam? Door de herkenning van de theorie tijdens de therapie, de rust en liefde die Renée uitstraalde, de vrijheid en ontspanning, de healing, de meditatie? Of, en nu beredeneer ik het weer ouderwets rationeel en praktisch, ‘op het juiste moment, op de juiste plaats’? Dat is mijn hoofd zegt.

De nieuwe ‘ik’ zet mij nu met beide blote voeten in de tuin, laat mij de tijd nemen voor bepaalde zaken, laat mij minder stress ervaren,  bekijkt eerst de mens achter zijn uitspraak voordat hij reageert en als hij reageert, dan reageert hij spontaan, intuitief, zonder (te) veel na te denken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben nog lang niet de ‘ik’ die ik wil zijn. Maar ik (her-)ken de onderdrukte ik van vroeger véél beter dan voor de retraite en ik kan hem beter de baas! De briefjes hebben voorspeld dat als ik meer rust neem en goed voor mijzelf zorg, de rest vanzelf goed komt! En daar ga ik voor!!  Wat ik bedoel met ‘de briefjes’? Boek een retraite bij Renée en ervaar het!

Retraite A.N. van 22 tot en met 26 januari 2014

Na anderhalf jaar behandelingen bij psychologen en een psychiater gaf iemand mij de tip, om een retraite te doen. Mijn eerste reactie was...: "een wat?" Dus mijn man en ik thuis zoeken... Toen kwamen wij op jou website terecht. Op dat moment was ik "hulpeloos" en wilde opgeven. Maar ineens ging het allemaal heel snel en voor ik het wist, zat ik in de auto richting Drenthe.
En op gegeven moment drong het tot me door en werd ik heel onzeker: vijf dagen alleen bij een voor mij onbekende vrouw in huis. "Ik moet toch wel gek zijn!"... Maar er was geen weg terug en toen ik je oprit op reed en je me tegemoet kwam lopen, was deze twijfel al gauw vervlogen. Voor mij waren deze vijf dagen heel belangrijk. In deze korte tijd heb ik veel van de omgeving en spiritualiteit geleerd, maar ook heel veel over mezelf. Ik heb eindelijk ontdekt, hoe ik naar mezelf kan luisteren en hoe ik erop "moet" reageren. Renée, jij en je vijf lieve katten hebben mij de rust gegeven, die ik nodig had en geholpen naar mijn gevoel te luisteren. Ik ben jullie heel erg dankbaar voor alle hulp en warmte die ik heb ervaren.

Retraite C.E. van 11 tot en met 15 juni 2013

Na een aantal zware jaren en signalen van mijn lichaam dat ik tegen een burn-out aan zit was het voor mij duidelijk dat er iets moest veranderen. Uiteindelijk ben ik bij Renée terecht gekomen voor een vijfdaagse retraite. Om even de drukke stad en het drukke leven te verruilen voor een prachtige rustige omgeving was alleen al een verademing. Ik voelde me meteen thuis bij Renée. Alles was mogelijk. Er was voldoende tijd voor ontspanning en er waren genoeg mogelijkheden om tot rust te komen. Alle thema's waar ik aan wou werken zijn aan bod gekomen en ik heb voldoende handvatten gekregen om ook thuis dit voort te zetten. Ik ben met een opgeruimd en positief gevoel naar huis gegaan na 5 dagen. Ben je op zoek naar rust of wil je aan specifieke thema's werken om je leven weer op de rit te krijgen dan kan ik de retraite bij Renée zeker aanraden! Renée bedankt!

Retraite T.B. van 4 tot en met 8 juni 2013


Na een periode van drukte en onrust, zowel in mijzelf als in mijn omgeving, heb ik de retraite bij Renée echt als een oase van rust ervaren. Renée’s hartelijke ontvangst en haar warme, open houding zorgden ervoor dat ik me in een mum van tijd volledig op mijn gemak voelde bij haar en in haar huis – het voelde gewoon goed. Ze heeft me vijf dagen lang heerlijk in de watten gelegd, maar tegelijkertijd ook hard aan het werk gezet, uitdagingen geboden en tegelijkertijd daarbij ook heel veel ondersteuning gegeven. Het voelde alsof haar huis en tuin letterlijk een oase waren, een cocon waarin ik me heerlijk kon terugtrekken en even de dagelijkse beslommeringen achter me kon laten. Ze heeft me geholpen om uit mijn hoofd te komen en belemmerende patronen te herkennen en erkennen en vervolgens heel veel hulpmiddelen geboden om beter in balans te blijven zowel van binnen als in het web van mijn leven. Een retraite bij Renée kan ik iedereen van harte aanraden!!!


Retraite D.K. van 3 tot en met 7 januari 2013

Lieve Renée. Hartelijk dank voor je warme, positieve ontvangst. Ik heb mij prettig thuis gevoeld bij jou en van je rustige, zachte energie mogen genieten. Je hebt innerlijke rust in mij wakker gemaakt en dat voelt fijn! Bedankt voor de tools om zelf innerlijke rust, positieve energie en dus ontspanning op te roepen en in het dagelijks leven toe te passen. Lieve groet, D.K.