Wie is Renée Merkestijn?

Ik werd op 7 maart 1960 in Rotterdam geboren. Ik werkte ruim 20 jaar in het bedrijfsleven en 10 jaar als creatief freelancer. Daarna ben ik mijn praktijk begonnen met als specialisaties hooggevoeligheid, stresshantering, zingeving en intuïtieve/persoonlijke ontwikkeling. Ik wil je wat vertellen over mijn levenspad.  


Levenspad

Ik heb heerlijke tijden gekend, fijne partners en vrienden getroffen, inspirerende en uitdagende banen gehad, genoten van de natuur en heb mijn creativiteit en spiritualiteit mogen ontwikkelen. Mijn moeilijke periodes hadden te maken met te weinig zelfliefde, lastige relaties, de dood van een partner, eenzaamheid, chronische ziekte, werk- en financiële stress, faalangst, traumatische ervaringen en het zoeken naar een manier om gevoel, verstand, creativiteit en spiritualiteit in mijn leven te combineren.  Ik heb geleerd problemen steeds weer te overwinnen door in mezelf te kijken welke overtuigingen me hinderden en deze te veranderen. Ik weet dat het leven zowel ups als downs kent en ben ze allebei gaan waarderen. Een groot deel van mijn ervaringen hing samen met hooggevoeligheid.  Daar heb ik mee leren omgaan en daarin kan ik jou ook ondersteunen.

Ik ben opgegroeid in een gezin waarin het verstandelijke, rationele en praktische hoofdzaak was. Je moest studeren, een goede baan vinden, het maken in het leven. Het creatieve en spirituele mocht er gelukkig ook zijn, maar eigenlijk alleen als hobby of interesse, dus werd als ondergeschikt gezien. In eerste instantie heb ik geleefd 'zoals het hoorde'. Een baan van negen tot vijf in het bedrijfsleven, hard werken en studeren. Ik vond elke baan eerst prachtig, maar na een tijdje miste ik iets en koos een ander vak of andere baan. Ik was van 1979-2000 inkoopster, secretaresse, verkoopster van vorkheftrucks, systeembeheerder en programmeur. Mijn creatieve en spirituele interesses vervulde ik vooral in mijn vrije tijd, onzeker of ik daar wel van zou kunnen leven. In mijn vrije tijd hield ik me bezig met schilderen, schrijven, muziek, psychologie en zaken als astrologie, kaartlezen en spiritualiteit in brede zin.

Naast kwesties als werkstress en faalangst op werkgebied, kreeg ik op het persoonlijke vlak te maken met het overlijden van mijn partner,  al vond ik later een nieuwe langdurige relatie. Partnerrelaties waren in mijn jonge jaren belangrijk, maar op latere leeftijd koos ik voor een leven alleen.  In mijn jonge jaren neigde ik ernaar pijn weg te stoppen door steeds harder te knokken en afleiding te zoeken, wat zich later wreekte. De natuur ging geleidelijk een steeds grotere  plaats in mijn leven innemen, ik wandelde veel in binnen- en buitenland en had een siertuin en moestuin waar ik graag in vertoefde. 

In 2000 kwam ik in een flinke dip terecht omdat mijn werk zoveel energie opslokte. Ik besloot mijn baan in het bedrijfsleven op te geven en voor mezelf te beginnen. Ik wilde mijn creativiteit meer ruimte geven. Ik vond freelance werk als puzzelmaakster voor Denksport en als schrijfster van verhalen. Dit heb ik tien jaar met veel plezier gedaan. In 2003 kwam mijn vaste relatie ten einde. Na wat los-vaste relaties, mede eentje waarvoor ik van het westen naar Drenthe verhuisde, kreeg ik een totaal ander leven als alleenstaande en zelfstandig werkende vrouw. Dat vond ik in het begin niet makkelijk, maar ik was wel vrij om te gaan en te staan waar ik wilde.

Ik werkte de eerste jaren in Drenthe nog als schrijfster en puzzelmaakster. De prachtige Drentse natuur en mijn boerderij met cottagetuin waren bronnen van kracht en rust voor me. Ik had het druk met het verbouwen van het huis en het opbouwen van een nieuwe vriendenkring, ontmoette veel nieuwe lieve mensen. Tegelijkertijd werd ik  geconfronteerd met de gevolgen van traumatische ervaringen die in alle heftigheid boven kwamen door de omschakeling naar een nieuwe omgeving en een korte maar moeizame relatie. Slecht met emoties om kunnen gaan (vooral met verdriet en boosheid), ondermijnende relatiepatronen; alles moest ik onder ogen zien. Dit leidde tot een diepgaand zelfonderzoek, een zwaar proces met pieken en dalen. Het bracht me meer inzicht, harmonie en innerlijke rust.

Ik wilde daarna het spirituele een grotere rol in mijn leven geven en begon aan een beroepsopleiding healing, werd energetisch therapeute. Eén van mijn mooiste ontdekkingen werd dat ik me af kan stemmen op helende energie vanuit de bron en die kan doorgeven aan andere mensen. Ik ontdekte dat ik heldervoelend en mediamiek ben, wat eerst best spannend was, maar waar ik later rust in vond. 

Geleidelijk werd ik me ervan bewust dat ik mijn kennis en inzichten door wil geven aan anderen. Ik volgde naast mijn healing-opleiding cursussen op het gebied coaching en counseling. Dit resulteerde in het starten van een eigen praktijk in 2010. Het maken van puzzels stopte als eerste, later stopte ik met het schrijven van verhalen. In het begin lag in mijn praktijk nadruk op het geven van healings, later kwam er coaching bij, omdat ik dat beter vond passen bij het bewustzijnsproces dat mensen doormaken. Plus het geven van cursussen, dat vond ik enig om te doen en ik ontving tevens mensen voor retraites op de boerderij. 

Schrijven kon ik niet laten, al kostte de opbouw van mijn praktijk veel tijd.  Ik gaf schrijfcursussen in buurtcentra. En ik ging me richten op het schrijven van boeken over mijn werk en interesses. In 2010 verscheen een boek over Lenormandkaarten; kaartlezen is een 'uit de hand gelopen hobby' van me. Dit bleek onverwachts een mooie aanvulling  op mijn praktijk in healing en coaching, omdat kaarten mensen inzicht geven in hun leven. Het boek leidde er ook toe dat ik een tijd lang als intuïtief consulente op een telefoonlijn ging werken en online kaartleggingen begon te ontwikkelen. 

In mijn praktijk begon ik me te specialiseren, hoogsensitiviteit werd de kern. Ik merkte dat juist hoogsensitieve mensen een lange weg moeten doorlopen om geluk te vinden in deze prikkelrijke en gehaaste maatschappij. Dat zij zich soms eerst teveel aanpassen aan anderen en daardoor hun eigen levenstaak soms missen.  Ik ontdekte dat juist HSPs veel stress ervaren of in een crisis of burn-out terechtkomen als ze niet volgens hun aard leven. Hoe lastig al die stress ook is, het toont je wel een nieuwe weg, waardoor je gelukkiger gaat leren leven. 

Op mijn eigen weg kwam ik een uitdagingen op gezondheidsgebied tegen. Ik bleek de ziekte van Lyme te hebben, maar dit werd jarenlang niet onderkend. Gevolg was hevige pijn- en vermoeidheidsklachten. Het viel niet mee om werk en rust te doseren, of om te gaan met de klachten en beperkingen en toch plezier te blijven vinden. Het ziekte- en genezingsproces heeft me inzichten gegeven die ik in mijn praktijk kon gebruiken. Het zorgde dat ik beter prioriteiten ging stellen, mijn energie beter beheerde. Ik leerde positief te blijven, met vertrouwen in het leven te staan, al verloor bij momenten natuurlijk best wel eens de moed. Uiteindelijk werkte de beperking als bevrijding. Later kreeg ik ook nog slaapapneu. Apneu zorgt dat je in je slaap regelmatig bijna stikt. Het  gevolg is dat je niet meer in diepe slaap komt en veel stresshormonen produceert, omdat je lichaam je continu voor gevaar waarschuwt. Je raakt zogezegd oververmoeid en gestrest van nachtrust in plaats van dat nachtrust je herstelt van stress. Ook daar heb ik veel van geleerd.

Naast mijn praktijkwerk schreef ik van 2011 tot 2020 vier studieboeken voor NHBO Nederland en voor het Centrum voor Afstandsonderwijs in België.  Ik begeleidde studenten die zich wilden bekwamen op het gebied van hooggevoeligheid, stress,  kaartlezen en in het schrijven van verhalen.  Wegens mijn specialisme op het gebied van hoogsensitiviteit  en stress werkte ik in 2015 en 2016 op een Sociocratische school als docent-begeleider.  

Ik werkte van 2010-2019 aan huis vanuit de boerderij in Eext. In oktober 2019 heb ik deze fantastisch mooie, maar ook bewerkelijke woonplek verlaten voor een kleiner huis in Rolde. Mijn doel was om niet meer fulltime te werken, maar meer tijd vrij te maken voor andere zaken, zoals tuinieren en schilderen.  Ik ontving in eerste instantie mijn cliënten in Assen (praktijkadres) en gaf cursussen in Rolde en Assen. Door het hele coronagebeuren werd dit eerst veranderd in afstandshealings en coaching op afstand.  Geleidelijk begon ik de 'pech' te zien als een kans om me helemaal te gaan focussen op schrijven.  

Schrijven heb ik altijd met plezier gedaan. Door te schrijven van zowel boeken als blogs, kan ik veel mensen bereiken. IIk merk ook dat in de coronatijd mijn spirituele inzichten zich verder heb verdiept, wat in mijn ogen de bedoeling is van deze wereldwijde crisis. Ik heb sindsdien vele boeken uitgebracht, onder meer over hooggevoeligheid, manifestatie en resonantie, een tweede deel over kaartlezen en een boek over het schrijven van levensverhalen.. Naast het schrijven, doe ik in wat praktijkwerk erbij, healings, coachingsgesprekken. 

Ons spirituele bewustzijn is eeuwig, de reis naar groei en vervulling en eenheid gaat altijd door. Mijn levensreis tot nu toe heeft me veel inzicht gegeven en dat inzicht deel ik graag met jou. Want door te delen, helpen we elkaar om een gelukkiger levenspad te bewandelen vanuit liefde, kracht en inspiratie.