Schilderijen Renée Merkestijn. 

Creativiteit in welke vorm dan ook is in mijn ogen belangrijk. Je komt in contact met jezelf en met de wereld om je heen, legt vaak intuïtief verbanden. Naast schrijven vind ik schilderen een fijne manier om innerlijke rust te vinden en verbinding te ervaren. Ik raad iedereen aan om een creatieve hobby te hebben, dit geldt al helemaal voor hooggevoelige mensen. Het gaat niet om perfecte schilderijen, maar om de ervaring. Als voorbeeld een aantal schilderijen die ik door de jaren heen maakte. Ik hoop dat dit jou ook inspireert om eveneens creatief bezig te gaan.

Als je op de afbeeldingen klikt, krijg je een grotere versie te zien.

Zomaar twee schilderijen 'uit vrije hand' om te spelen met kleuren.

De natuur is een inspiratiebron. Hier wat uitvergrotingen en wat takken tegen een achtergrond van kleuren.

Het linkerschilderij ben ik gestart met als thema vuur, aarde, licht en water, de vier elementen. Geleidelijk ben ik deze gaan verbinden en ontstond er een fantasielandschap. Het rechterschilderij ontstond uit het combineren van een paar elementen (bloem, vogel, takken),  die ik in een kleurrijke compositie wilde samenvoegen. Ik houd erg van heldere kleuren en vormen, dat komt in beide schilderijen naar voren.

In deze serie ben ik geïnspireerd door 'hooglanden' en wilde mijn kleurenpalet beperkt houden. Het spirituele komt naar voren in rotsformaties als Stonehenge en Carnac. Het zijn allemaal gefantaseerde landschappen, waarin het gevoel van ruimte belangrijk wordt. Ik wil je het gevoel geven dat je in het landschap kunt stappen en hier kunt ronddwalen.

Paddestoelen vind ik boeiend qua vorm. Soms zijn ze zo klein, dat we ze bijna over het hoofd zien. Ze vallen soms in het niet tegen de achtergrond van takken of mos. Met deze schilderijen wilde ik ze de hoofdrol geven. Het zijn schimmels, dus ze hebben meestal geen extreem felle kleuren. Dat maakte dat ik vele met wit heb moeten werken om hun natuur te vangen.

Twee Hollandse landschappen. Een natte polder links en het Groningse boerenland rechts. 

Ik vond het leuk een keer abstract te werken. Het begon met 'een gele vlek', dat geel kwam als thema terug in de andere twee. Mijn liefde voor heldere vormen komt er in terug, plus ze hebben een spiritueel tintjee gekregen, hebbente maken met het licht en de eenheid. 

Ik houd van expressionisme, bijvoorbeeld De Ploeg.  Andere kleuren dan de natuurlijke kleuren, heeft een bijzonder effect, je benadrukt met kleur een bepaalde sfeer, die anders is dan in de natuur. Rood geeft veel energie, maakt het levendig. Door daar groen en blauw tegenaan te zetten, wordt in mijn ogen het contrast in kleur sterker, maar de eenheid blijft behouden.

Wat landschappen in rustiger kleuren, meer wit erin. Meestal werk ik met felle kleuren, weinig wit. Ook abstraheer ik vaak wat meer dan hier. Maar het is leuk om wat traditioneler te werken. 

De drie schilderijen links zijn oude werken, waarin ik mijn fantasie gebruikte. De recente schilderijen rechts ontstonden omdat ik met een beperkte palet van blauw, geel en groen wilde werken. Deze twee stonden aan de basis van de serie 'hooglanden'. Opeens kan een bepaald landschappelijk thema je uitdagen er meer mee te doen. En dan ook weer in hetzelfde palet.

Water en lucht, de ruimte en stilte ervan boeit me.  Links gebruik ik weer expressieve kleuren, rechts is wat realistischer geschilderd. 

Het linkerlandschap is geïnspireerd op het glooiende landschap in Drente, met torens en dorpjes die je in de verte ontwaart als je wandelt. Het ronde schilderij was mijn impressie van grotschilderingen. De waterval is weer een verzonnen landschap, deze keer in wat gedekter kleuren, wat een ander sfeertje geeft. Rechts een verzonnen bloemhoofd, de natuur in alle vormen blijft me boeien.